Marin forsøpling Helgeland mai 2017 foto AK tilpasset.jpg

Forsøpling - og frivilligheten

Forsøpling i havet truer både dyr og mennesker. Samtidig er forsøpling negativt for friluftsliv og turisme og påfører samfunnet store kostnader både i forbindelse med materielle skader og i tilknytting til opprydding. Friluftsrådene og skjærgårdstjenesten koordinerer regelmessig ulike typer ryddeaksjoner for å få bukt med problemet lokalt.

Vi mener at f.eks strandrydding er et meget effektivt tiltak både for å fjerne avfall før det havner i havet og for å plukke opp avfall før det føres tilbake ut på havet. Jo oftere det ryddes, jo mer marint avfall klarer vi å fange opp, og Friluftsrådene arbeider tett sammen med "Hold Norge Rent" med et systematisk arbeid for å legge til rette for mer rydding i Norge. Registrering av det som finnes er en viktig del av det som gjøres og her har Hold Norge Rent bidratt til å utvikle portalen Rydde som Miljødirektoratet nå driver og som vi oppfordrer alle som rydder å bruke.

Folkeforskning er en norsk oversettelse av begrepet Citizen science (CS). Som overordnet begrep dekker folkeforskning aktiviteter der ikke-forskere på ulike måter involveres i forskning, og hvor sluttresultatet er ny kunnskap eller innsikt. Publikum kan være involvert i ulik grad, og aktivitetene kan brukes i forskjellige forskningsdisipliner. Folkeforskning kan være alt fra små og lokale, til store og globale initiativ. Det rommer mange ulike tilnærminger og glidende overganger mellom ulike former for involvering innen ulike forskningstradisjoner, derfor er det utfordrende å presist definere folkeforskning.

Friluftslivets år 2025 (FÅ2025) ligger foran oss og da er det særdeles viktig å bruke muligheten det gir oss til å sette et spesielt fokus på folkeforskningen, som et viktig demokratiprosjekt.

Hold Norge Rent har lenge basert seg på data fra frivillige ryddeaksjoner for å kartlegge omfanget av forsøpling i Norge. Denne folkeforskningen er en uvurderlig kilde til kunnskap og gir oss et solid grunnlag for vårt forebyggende arbeid. I 2023 registrerte frivillige over 170 000 funn fra ryddeaksjoner i Rydde. Dataene avslører at flest kilo søppel ble ryddet i Troms og Finnmark, mens Vestland fylke hadde flest ryddeaksjoner.  Det er påvist store mengder marint avfall langs norskekysten og på Svalbard. Det meste av dette har trolig sin opprinnelse fra landbasert kilder, men mye stammer også fra fiskeflåten, som for eksempel tapte fiskegarn og tau, samt andre sjøbaserte kilder.

Du kan lese mer hos Miljøstatus.no som er et nettsted som viser hvordan det står til med miljøet, hva som påvirker det og hva vi kan gjøre for å sikre et godt miljø i Norge. Flere offentlige etater med miljøansvar bidrar, blant annet Miljødirektoratet, Riksantikvaren, Norsk Polarinstitutt og Statens strålevern.